Missa inte stamspolningen

Måndag, tisdag och onsdag i denna vecka ska avloppsrören i alla lägenheter i Bulten 2 stamspolas. Antingen lämnar man in extranycklar i entrén till 9A på måndag 7:00 eller stannar hemma den dag (tisdag 12/9 eller onsdag 13/9) som spolning sker i den egna lägenheten.

Information om stamspolningen har lämnats till samtliga medlemmar via webb, e-post, brev samt anslag i trapphusen. Ibland uppstår det diskussioner om bostadsrättsföreningar verkligen har rätt att utföra tillsyn och arbete inne i medlemmarnas lägenheter. Vad är det som gäller?

Som medlem äger man, rent juridiskt, inte sin lägenhet utan en andel i bostadsrättsföreningen, vilken motsvarar storleken på den lägenhet man har exklusiv bostadsrätt till.

Men det är föreningen som äger hela fastigheten. Som fastighetsägare är Brf Bulten 2, för alla medlemmarnas bästa, skyldig att se till att fastigheten är i hållbart skick. Styrelsen fattar de löpande besluten mellan årsstämmorna.

Några av de viktigaste uppgifterna är att se till att ventilation, vatten och avlopp underhålls och renoveras vid behov. En åtgärd som tar flera månader och upplevs som jobbig är när gamla vatten- och avloppsledningar måste bytas ut helt.

Vatten- och avlopp hänger ihop i gemensamma ledningssystem. Spolning ska utföras vid ett och samma tillfälle. Det är skälet till att alla måste släppa in stamspolarna. Då ska det vara undanstädat under diskbänken i köket och på toaletten så att rörmokare kommer fram med sin utrustning.

Ett bra sätt att förlänga livslängden på äldre ledningar är att då och då genomföra en så kallad stamspolning. Då sparar man pengar och skjuter fram stambytet många år in i framtiden. Det är en enkel åtgärd som tar några få dagar att genomföra i en fastighet av Bulten 2:s storlek.

Oavsett vad man själv känner kan man inte förhindra tillträde för underhåll och annat arbete som Brf Bulten 2 fattat beslut om. Detta regleras tydligt i föreningens stadgar i paragraferna 46 § och 49 §.

46 § Tillträdesrätt: Företrädare för föreningen har rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för eller har rätt att utföra. Om bostadsrättshavaren inte lämnar föreningen tillträde till lägenheten, när föreningen har rätt till det, kan styrelsen ansöka om särskild handräckning hos kronofogdemyndigheten.

49 § Förverkandegrunder: Enligt denna paragraf kan nyttjanderätten i värsta fall förverkas och föreningen kan säga upp bostadsrättshavare som till exempel ”…inte rättar sig efter de särskilda ordningsregler som föreningen meddelar” och ”inte lämnar tillträde till lägenheten och inte kan visa giltig ursäkt för detta”.

För föreningens hyresgäster gäller hyreskontraktet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.