Ordnings- och trivselregler
Inledning: Att bo i en bostadsrätt
Att äga en bostadsrätt innebär att du är medlem i en bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen äger fastigheten och upplåter en lägenhet till dig som medlem. Som medlem i bostadsrättsföreningen bestämmer man tillsammans med övriga medlemmar exempelvis hur fastigheten ska renoveras, hur städning ska skötas och hur gemensamma utrymmen ska användas.
Bostadsföreningen är ansvarig för att åtgärda skador på och i fastigheten, såsom skador på fasad och hiss. Kostnaden för dessa åtgärder täcks av månadsavgiften till föreningen.
Som bostadsrättsinnehavare bestämmer du över hur din lägenhet ska renoveras och utrustas men det finns begränsningar. Det krävs t.ex. bygglov för att flytta, eller ta upp dörrhål i, bärande väggar. Ska du flytta hela våtrum eller kök eller disponera om dem så att rördragningar flyttas krävs en bygganmälan och att en kontrollansvarig utses, samt därutöver styrelsens godkännande. Detta är även kostnader som bostadsrättsinnehavaren själv får stå för.
Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för inre underhåll av din lägenhet inklusive el, vatten och avlopp. Alla renoveringar och allt underhållsarbete av den egna lägenheten betalas av bostadsrättsinnehavaren. Tänk på att styrelsen ska informeras inför större ombyggnationer eller renoveringar. Meddela också styrelsen om du i samband med ombyggnation eller renovering behöver använda gemensamma utrymmen eller kan störa grannar med buller eller lukt. Tänk även på att ventilationen i huset drivs av centrala fläktar på taket. I enlighet med vad som framgår nedan under ”Säkerhet” får du därför inte installera någon egen ventilation, t.ex. ny köksfläkt, som har en egen fläktmotor.
För att bli medlem i bostadsrättsföreningen krävs att den sökande har en hemförsäkring. Föreningen rekommenderar även medlemmarna att teckna ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen för att täcka alla skador som bostadsrättsinnehavaren ansvarar för enligt föreningens stadgar.
Som bostadsrättsinnehavare har du rätt att nyttja din lägenhet för bostadsändamål och inte för annan verksamhet såsom exempelvis verkstad eller hotellverksamhet. Om lägenheten nyttjas på ett felaktigt sätt kan bostadsrättsinnehavaren uteslutas ur föreningen. Under vissa villkor kan du tillfälligtvis hyra ut din lägenhet i andra hand. Men du måste först ha styrelsens tillstånd för att göra detta och en särskild avgift utgår.
Mer information om bostadsrättsinnehavarens rättigheter och skyldigheter finns i föreningens stadgar. Dessa hittar du på föreningens webbplats www.bulten2.se
- Allmänt
- a) Medlem är skyldig att känna till innehållet i föreningens stadgar.
- b) Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas gemensamt av medlemmarna.
- c) Medlem får inte använda lägenheten eller annat utrymme i bostadsrättsföreningen till annat ändamål än vad som är avsett.
- d) Om skada uppstår inom fastigheten är medlem skyldig att omedelbart underrätta styrelsen.
- Säkerhet
- a) Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
- b) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
- c) Lämna inte källardörrar olåsta.
- d) Var försiktig med eld.
- e) Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare. Du ansvarar för att denna fungerar.
- f) Trapphuset är en utrymningsväg. På grund av brandrisk och trappstädning är det inte tillåtet att lämna några personliga föremål i korridorer, trapphus, källare, vind eller i andra allmänna utrymmen.
- g) Rökning är inte tillåtet i trapphus, hiss, eller andra allmänna utrymmen inomhus.
- h) Det är inte tillåtet att montera motordriven köksfläkt, eller sätta för ventilationskanalerna. Detta orsakar obalans i ventilationssystemet och problem med ventilationen i andra lägenheter i samma trapphus.
- Gemensamma kostnader
- a) Kostnader för vatten och gemensam el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.
- b) Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan.
- c) Var sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen.
- d) Byt kranpackning när vatten står och droppar.
- Balkonger, terrass m.m.
- a) Det är inte tillåtet att grilla på balkongen.
- b) För inglasning av balkong eller terrass krävs tillstånd av styrelsen samt bygglov.
- c) För renhållning och snöskottning ansvarar medlemmen för sin egen balkong eller terrass.
- Trapphus
- a) Vi förvarar inte personliga ägodelar eller andra föremål i trapphuset eftersom det är vår gemensamma yta. Vi har inte heller föremål i trapphuset av brandsäkerhetsskäl, se ovan under ”Säkerhet”. Föremål i trapphuset försvårar dessutom städningen som riskerar bli sämre och/eller dyrare.
- b) Det är viktigt att vi ser till att inte släppa in obehöriga i trapphusen. Säkerställ att porten går igen bakom dig.
- c) Notera att föreningen ansvarar för ytterdörrens utsida. För att undvika onödiga underhållskostnader rekommenderar vi att inte sätta upp skyltar, oavsett metod, på ytterdörrens träpartier. Eventuella meddelanden, t.ex. om att reklam undanbedes, ska fästas på dörrens brevlåda. Vid avflyttning står bostadsrättsinnehavaren för eventuella återställningskostnader.
- Skadedjur
Om lägenheten drabbas av mjölbaggar, silversmyg eller andra skadedjur kontakta styrelsen snarast. Bostadsrättföreningen har en försäkring som täcker utrotningen.
- Tvättstuga
Bokningsschema finns i tvättstugan. Särskilda trivselregler för tvättstugan anslås i tvättstugan och framgår av längre ner på sidan.
- Cyklar och motorfordon
- a) Cyklar ska inte ställas i trapphuset. Använd cykelställ på gården eller i det gemensamma cykelrummet.
- b) Eftersom utrymmet på gården är begränsat gäller för respektive hushåll att en cykel per person i hushållet får förvaras på innergården. Ytterligare cyklar förvaras i bostadsrättsinnehavarens egna utrymmen.
- c) Motorcyklar eller andra motorfordon får ej förvaras på gården eller i det gemensamma cykelrummet.
- Avfallshantering, elavfall, kemiska produkter
- a) Var noga med att slänga avfall i rätt behållare. Föreningen debiteras extra ifall avfall har slängts i fel behållare, något som alla tvingas vara med och betala.
- b) Skrymmande avfall, t.ex. kylskåp, får inte slängas i soprummet utan måste forslas bort på egen hand.
- c) Kemiskt avfall får inte slängas i soprummet utan måste lämnas till särskild insamlingsplats på egen hand.
- d) Särskilda trivselregler för soprummet anslås i soprummet och framgår längre ner på sidan.
- Källare och vind
- a) I källare och på vind får endast personliga tillhörigheter förvaras på avsedd plats.
- b) Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras.
- c) Undvik att förvara stöldbegärlig och brandfarlig egendom i källaren eller på vinden.
- Parabolantenn
Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.
- Husdjur
- a) Innehavare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på gården. Plocka i förekommande fall upp djurets spillning.
- b) Hundar och katter måste hållas i koppel på allmänna ytor.
- Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t.ex. i trapphus, hiss, soprum, tvättstuga och på gård.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22.00 på kvällen (23.00 natt till helgdag) till och med 07:00 på vardagar, och 08:00 på helger. Undvik därför att köra tvättmaskiner under denna tid. Hög ljudnivå, t ex hög musik, sång, borrning eller hamrande får inte förekomma under nämnda tider. Informera gärna grannarna i förväg om du planerar att ha fest.
- Innergården
- a) Det är många som vill umgås på gården och vi ser till att alla som bor i huset känner sig välkomna.
- b) Den inbyggda gården förstärker ljudet så vi tänker på att vara tysta efter kl. 22 på kvällen (23 natt till helgdag).
- c) För allas trevnad ska gården hållas fri från skräp – den som använder gården städar upp efter sig.
- d) Om du använder grillen ser du till att denna är ren och fräsch för nästa person att använda och återplacerar grillöverdraget när grillen svalnat (i det fall sådant finns tillgängligt).
- e) Det är trevligt att barn leker på gården och barnens föräldrar ansvarar självklart för att cyklar och leksaker inte ligger utspridda över gården.
- f) Gården får användas för privata arrangemang. Hänsyn ska dock tas till grannar och övriga medlemmar. Andra boende har rätt att nyttja gården samtidigt.
- g) Var snäll och visa hänsyn vid samkväm på balkongerna.
- h) Rökning är inte tillåten vid ingångarna och fimpar får inte slängas annat än i avsedda askkoppar.
- Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke och en särskild avgift utgår.
- Lägenhetsunderhåll
- a) Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten (s.k. inre underhåll). Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar.
- b) För underhåll av hyreslägenheter svarar föreningen.
- c) Det är särskilt viktigt att ha uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
- Förändringar i lägenheten
- a) Kontakta alltid styrelsen innan större renoverings-/ombyggnadsarbete sätts igång.
- b) Mer omfattande eller ingripande förändringar kräver styrelsens tillstånd, t.ex. för att ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det även behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.
- c) Vissa mindre förändringar får göras i lägenheten utan styrelsens godkännande. Medlem/hyresgäst får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.
- d) Tänk på att ta hänsyn till de omkringboende när det utförs bullerstörande arbeten i lägenheten. Informera gärna genom anslag i trapphuset innan du påbörjar renovering som kan tänkas störa dina grannar.
- e) Byggmaterial får inte lagras i trapphusen.
- f) Om det finns risk för skador på hissar ska dessa täckas in för att undvika skador på hisskorgen.
- g) Se vid behov till att trapphuset våttorkas för att undvika dammspridning.
- h) Om byggsäckar används för avfall ska dessa borttransporteras senast fredag eftermiddag annars riskeras böter från Trafikkontoret. Inga säckar får stå kvar på trottoaren under helgen. Tänk på att du som renoverar är byggherre och har därmed också ett arbetsmiljöansvar. Om någon skulle göra sig illa på material som ligger i säcken är det du som är ansvarig.
- Flytt och lägenhetsbyte
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
Trivselregler för tvättstugan
Inför tvätt
- Du kan boka högst en tid åt gången. Skriv ditt efternamn på bokningen.
- Om tvättstugan inte tas i bruk inom 30 minuter från tvättpassets början är den i stället fri för annan boendemedlem att använda.
Under tvätt
- Följ bruksanvisningarna för hur man använder tvättmaskinerna, torktumlaren och torkskåpet.
- Använd alltid tvättpåse när du tvättar BH med bygel för att inte skada våra maskiner. Underkläderna slits dessutom mindre om du använder tvättpåse.
- Färga inte textilier i maskinerna.
- Husdjur får inte vistas i tvättstugan.
- Använd gärna miljömärkt tvättmedel och överdosera inte. Använd endast så mycket tvättmedel som behövs för tvättens vikt.
- Anmäl genast fel på maskinerna. Telefonnummer finns anslaget i tvättstugan.
Efter tvätt
- Städa och gör rent efter dig varje gång du har nyttjat tvättstugan. Torka gärna ur tvättmedelsfacken så att det inte ligger kvar utspillt tvättmedel runt om. Torka av glasdörren på tvättmaskinerna samt torka av ovanpå tvättmaskinerna och torktumlaren. Gör rent torktumlarfiltret och filtret i torkskåpet. Sopa golven.
- Sopsäcken är avsedd för brännbart restavfall och osorterbart skräp. Tomma förpackningar och annat som går att källsortera tar du själv med från tvättstugan och lämnar i rätt kärl i soprummet.
- Torktumlaren och torkskåpet får användas en halvtimme efter avslutad tvättid. Tänk då på att ha tömt och städat klart i övrigt för nästa användare även om du inte har avslutat hela ditt pass.
Trivselregler för soprummet
-
- Allt avfall ska sorteras enligt instruktionerna i soprummet.
- Ingenting får ställas på golvet.
- OBS! var noga med att ta isär/vika ihop och platta till samtliga kartonger och övriga emballage för att spara utrymme i kärlen. Om kärlen blir fulla alltför ofta kan ytterligare tömningar behöva göras vilket kan leda till att månadsavgiften till föreningen måste höjas.
- Färgrester, bilbatterier, däck och övrigt miljöfarligt avfall som inte tillåts sorteras i soprummet ska lämnas på närmaste miljöstation.
- Kompostera gärna ditt matavfall. Kompostpåsar finns att hämta i tvättstugan.
- Om du har mycket att slänga eller om behållaren är full, använd gärna återvinningsstationen som finns på Borgargatan 6, eller besök en återvinningscentral i stället.
- Visa hänsyn till dina grannar genom att inte förvara dina sopor i trapphuset. Släng dem direkt i soprummet.